Tuesday 16 August 2016

Tumis Kacang Banjar

Salam untuk semua...

Baru-baru ni ulun ada ternampak satu poster lawatan 4 hari 3 malam ke Banjarmasin. Tempat yang terkenal dengan panggilan Kota Seribu Sungai ni rasa macam begitu menggamit2 utk ulun datang ;)






Cuba tengok gambar pasar terapung tu. Kat Mesia ni tak ada pemandangan macam ni. Hmm...teruja nak pegi tapi kena tunggu dululah. Kena ada budget & masa yang sesuai... Ayuha kulaan, tulakan ka Banjarmasin... 

Ulun ada saudara di Banjarmasin, saudara kepada Opah. Tapi tak penah jumpa dan tak tahu pun di mana tempatnya. InsyaaAllah, panjang umur, murah rezeki boleh la jejak2 kasih di Banjarmasin... Tunggu urang Banua, kayina kami datang....

Kali ni nak share dengan u all resepi mudah sayur Banjar iaitu Tumis Kacang Banjar. Masakan tumis sayur bersantan ni memang antara trademark orang Banjar. Kalau di kampung2 banjar bahari (zaman dolu2) bahan2 sayur ni memang senang didapati dan harganya murah. Kebanyakan sayur ditanam sendiri, kelapa juga tak perlu dibeli. Itulah intipati kehidupan orang banjar yang rata2nya adalah petani yg pendapatannya hanya cukup2 makan utk satu keluarga. Haa...panjang pula intronya kan... Okeh... jom kita tengok resepi sayur yg sangat simple ini....





Tumis Kacang Banjar

10 batang kacang panjang- potong pendek2
50g taugeh - dibersihkan
Sebiji tauhu - dipotong dadu
Sedikit udang kecil
Sedikit air asam jawa - lebih kurang 1 camca teh
Sebatang serai, diketuk
4 batang cili merah - potong serong
6 ulas bawang merah - dimayang
400ml santan
Minyak utk menumis

Bahan kisar:

1inci kunyit, dibakar
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
!/2 inci halia
1 camca teh garam


Cara memasaknya:
1. Tumis bahan kisar bersama serai, cili merah dan bawang merah sampai wangi.
2. Kemudian masukkan udang dan masak seketika.
3. Masukkan tauhu, kacang panjang dan taugeh.
4. Masukkan santan dan masak sampai semua sayur tadi lembut. Matikan api dan boleh diangkat dari dapur.

Senang je kan?! Ok...sampai di sini dulu. Jumpa lagi dalam entry seterusnya....

No comments:

Post a Comment