Wednesday 28 October 2015

Pisang Sira

Salam untuk semua...

Lamanya tak update blog. Penuh sarang labah2 dah ni. Bab habuk tu jangan cerita la. Boleh dihembus-hembus dah...hehe...

Sian kat orang yg dok tunggu saya update. I'm back, dear. Chewah...macam baru sembuh dari kemurungan je bunyinya...heheh...Alhamdulillah...Allah bagi kelapangan utk update blog lagi. Apa habar kulaan seberataan? Harap semua wagas2 hajak. Masa buat entry ni, baru je clear pandangan daripada jerebu yg menggila untuk tahun 2015 nih. Anak2 yg exam, mak nyer yg tension sangat sebab exam kena tangguh angkara jerebu. Tiga kali kena paksa cuti, cuti kali ke 3 tu pulak berlanjutan sampai nak habis hari persekolahan. Sabar la anak2 ku...ini ujian. Orang klu cuti seronok. Yang ni jadi lain macam pulak sebab tak boleh buat aktiviti luar. Alhamdulillah...kami semua tak sakit2 masa jerebu nih...

Haih...panjang pulak kisah jerebu nih. Ok, kita lupakan kisah jerebu. Macam biasa nak share ngan u all semua resepi yg dah dimasak sepanjang tahun.......oops...mana ada...tahun ni macam malas je nak masak.
Ni resepi bila entah...dah ada dalam stor, korek2 buat keluar je lah.

Ni la rupa pisang sira. Klu tak silap ni resepi orang pantai timur. Betul ye? Nanti tak pasal2 kena maghah dengan mek!

Jom tengok camno nak buek pisang sira nih... 




Pisang sira

Beberapa biji pisang awak atau pisang abu
Gula ikut kemanisan yg disukai
3 atau 4 biji bunga cengkih
Dua helai daun pandan


Cara-caranya: Didihkan gula bersama sedikit air (agak-agak tenggelam pisang), bersama daun pandan dan bunga cengkih. Selepas air mendidih, masukkan buah pisang yg telah dibuang kulit. Masak sampai kuah jadi pekat. Saya cuma masukkan 2 sudu gula (lebih kurang 1 camca besar). Letak sikit dulu, klu kurang manis boleh tambah kemudian. Ini untuk mengelakkan sira jadi terlalu manis. Boleh juga gantikan gula putih dengan gula melaka. Tapi yg ori macam kat atas ni lah. Klu nak derhaka resepi lagi, blh guna gula perang dan gula merah. Versi yg saya penah buat la. Ok jugak rasanya.

Cubalah suka2 hati ye. Jangan bubuh kari atau sambal belacan dah la. Pengsan mokcik...

Ok semua...selamat mencuba...sampai jumpa lagi. Babye...

No comments:

Post a Comment