Tuesday 23 June 2015

Aria Kusuma

Salam untuk semua...

Sudah hampir seminggu umat Islam berpuasa. Hari ni baru sempat buat entry yang baru. Selamat berpuasa untuk semua. Tahun ni diuji dengan cuaca yang agak panas. Saya sendiri pun dok batuk2 di depan laptop nih. U all semua, jaga kesihatan baik2 ye. Pastikan minum air yang mencukupi. Kesian juga tengok anak berpuasa musim panas2 macam ni. Sabar...sabar...ni semua ujian.



Arini nak share dengan u all kuih manis dari Banjarmasin, Aria Kusuma. Boleh la cuba buat untuk buka puasa...Kuih ni rupanya macam tepung talam, tapi cara masaknya sedikit berbeza dengan tepung talam kat sini. Jom kita tengok resepinya...





Aria Kusuma
(resepi daripada kueresep.com)

Bahan-bahan:

250g tepung beras
200g gula pasir
1 camca teh air kapur
1/2 camca teh garam
750ml air panas
Sedikit pewarna hijau dan merah

Lapisan atas (kacau rata):
200ml santan pekat (1/2 biji kelapa)
3 sudu makan tepung beras
1/4 camca teh garam

Cara membuatnya:
1. Campur tepung beras,gula, air kapur dan garam. Kacau rata.
2. Tuangkan air panas. Kacau sampai sebati
3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Adunan pertama ditambah pewarna merah, aduan kedua diwarnakan merah dan satu adunan lagi dibiarkan putih.
4. Tuang lapisan putih ke dalam loyang yang telah digris. Kukus selama 5 minit. Tuang lapisan hijau dan kukus selama 5 minit lagi. Kemudian tuang lapisan merah dan kukus 5 minit lagi.
5. Tuang lapisan atas.Kukus lagi 15 minit sampai masak. Siap! :)

Tips: sukatan sudu makan tu sama macam sukatan camca besar

Selamat mencuba...

Sampai jumpa lagi ye!







No comments:

Post a Comment