Wednesday 14 September 2016

Masak Habang

Salam untuk semua....



Salam Aidil Adha untuk semua kulaan. Semua masih dalam mood raya. Beruntung kita tahun ni sebab cuti raya bersambung dengan cuti Hari Malaysia. Mesti banyak kulaan yang balik kampung. Apa juadah urang banjar untuk raya tahun ni?

Arini ulun nak kongsi resepi Ayam dan Telur Masak Habang? Resepi ni ulun amik daripada laman kulaan Kalimantan Selatan. Jom tengok resepinya...




Masak Habang (Ayam dan telur)

Bahan-bahan:

1 ekor ayam kampung - goreng separa masak
5 biji telur itik - di rebus
10 tangkai cili kering* (rebus atau rendam dalam air panas)
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 camca teh biji ketumbar - goreng tanpa minyak*
1/2 biji buah pala*
Sedikit gula merah
500ml air
Garam dan gula secukupnya

 Bahan bertanda * dikisar halus

Bahan tumis:

1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
4 biji buah pelaga

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan penumis, kemudian masukkan bahan kisar. Masak sampai wangi.
2. Masukkan air dan gaul sebati. Selepas mendidih masukkan ayam dan masak sekejap.
3. Masukkan garam, gula (jika suka) dan gula merah. Ulun tak masukkan gula putih. Masak sampai kuah pekat. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Ulun guna ayam bandar (hehe...) dan telur ayam. Derhaka resepi namanya...macam tak biasa buat kan......insyaaAllah, jadi juga masak habang. Takpe, kita la chef kat dapur kita...hihi...kita tentukan nak letak itu, nak letak ini, nak guna itu, nak guna ini....kan....


Ok...selamat hari raya untuk semua. Selamat bercuti....




No comments:

Post a Comment