Thursday 22 September 2016

Gangan Asam Daging Banjar

Salam untuk semua


Apa habar kulaan? Harap semuanya sihat. Arini ulun nak share resepi Gangan Asam Daging Banjar. Ada daging labihanan raya haji aritu. Teringat pulak nak cuba resepi ni. Resepi urang banjar Kalimantan Selatan. Sedap sangat....yummy.....

Ayuha kita masak....






Gangan Asam Daging Banjar

Bahan-bahan:

500g daging lembu (berlemak sedikit atau tetel)
1 1/2 liter air
5 batang kacang panjang atau kacang buncis - potong pendek2
2 cm lengkuas, diketuk atau dihiris nipis
1 batang serai, diketuk
3 sudu makan air asam
5 biji cili hijau (tidak dipotong)
Garam dan gula secukupnya

Bahan kisar:

2 biji cili merah
5 ulas bawang merah
2 cm kunyit
Sedikit belacan yg telah dibakar

Cara-cara memasaknya:

1. Panaskan air sampai mendidih. Masukkan daging dan rebus sampai empuk dengan api yg sederhana (buang lemak yg timbul dipermukaan).
2. Angkat daging dan potong kecil2 atau potong dadu. Masukkan kembali ke dalam periuk.
3. Tumis bahan kisar bersama serai sehingga naik bau dan sebati.
4. Masukkan tumisan bahan kisar ke dalam periuk daging. Masukkan juga lengkuas yg diketuk atau dihiris kasar.
5. Masukkan air asam dan garam secukupnya. Jika suka boleh tambah gula.
6. Masukkan kacang buncis atau kacang panjang dan cili hijau yg tidak dipotong.
7. Masak sampai sayuran lembut kemudian tutup api.
8. Hidangkan semasa panas.


Sampai di sini dulu ok. Selamat mencuba!!















No comments:

Post a Comment