Sunday 17 February 2013

Nasi tomato

Salam untuk semua...

Beberapa hari lepas, bandar Chelyabinsk, sebuah bandar di Russia telah terkena serpihan meteor.  Letupan meteor tu mencederakan kira-kira 1,000 orang penduduk bandar tu. Bukan sebab kena tembak dengan meteor tu, tapi sebab terkena serpihan daripada tingkap kaca yg pecah kesan daripada letupan meteor tu.


Gerun je dengar kisah macam ni... Dianggarkan besar batu meteor tu dalam diameter ialah 17 meter. Itu pun setelah sebahagiannya terbakar di udara!! Allah Maha Berkuasa, menjadikan fitrah alam sebegitu sempurna. Kalau tidak, entah besar mana la batu yg jatuh tu...mungkin juga satu negara boleh hilang dari peta dunia!! Na'uzubillah.... 

Kita tinggalkan dulu kisah meteor ni. Alhamdulillah...siang tadi masa jumpa doktor, doktor dah confirm saya dah betul-betul sihat. Baru la bersemangat nak update blog...hehe. Kalau tak, macam tension je...hari-hari kena makan ubat...rasa terawang-awang...barulah tahu nikmat kesihatan yg Allah bagi tu....Alhamdulillah, hanya Dia yg memberi kesembuhan....

Dalam entry kali ni, nak share dengan u all resepi Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah. Resepi asal daripada blog Kak Hanieliza. Kalau ada yg nak mencuba, kat sini ada saya sertakan resepinya...enjoy...



Nasi Tomato

Bahan-bahan:
5 cawan beras basmathi (cuci & rendam selama 20 minit, toskan)
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato, cincang halus (saya guna 2 biji tomato je...)
1/2 cawan sos tomato
2 camb mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
5 ulas bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris halus atau diketuk
3 biji buah pelaga*
1 biji bunga lawang*
3 biji bunga cengkih*
1 batang kayu manis* rempah tumis
Air, ikut sukatan beras
Garam secukup rasa

Bahan hiasan:
Kacang pis
Hirisan daun bawang/sup
Bawang goreng

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan mentega. Bila mentega cair, tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis sampai wangi.
2. Masukkan tomato cincang dan tomato sos. Kacau dan biar masak.
3. Tuang susu dan air, masak sampai mendidih.
4. Masukkan beras dan garam (dalam anggaran 3/4 cawan teh). Gaul beras sampai rata. Masak seperti biasa. Balik-balikan nasi sehingga kering airnya. Jangan terlalu kerap mengacau nasi, nanti beras patah. Saya guna periuk nasi untuk menumis dan memasak nasi. Boleh juga masak di atas dapur, kemudian pindahkan ke periuk nasi.
5. Hias dengan hirisan daun sup, daun bawang, kacang pis dan bawang goreng.


Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dibersihkan. Seelok-eloknya cuci dengan air tepung gandum. Gaul dengan garam dan kunyit, goreng 2/3 masak.

10 tangkai cili kering*
2cm halia*
4 ulas bawang putih*
2 labu bawang besar* dikisar

1 cawan sos tomato
2 biji tomato, dipotong dadu (saya guna sebiji je...)

Bahan hiasan:
1 biji bawang besar, potong bulat
Kacang pis secukupnya

Cara membuatnya:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan buah tomato dan sos tomato. Saya kurangkan sikit sukatan sos tomato sebab tak berapa suka kuah masam (saya guna kurang daripada 1 cawan). Agak-agak jelah ye...masak-masak ni memang macam tu...kena ikut citarasa sendiri...sebab kita sendiri yg nak makan...hehe).
2. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masak lagi sampai kuahnya menjadi pekat. Kacau sekali-sekala.
3. Selepas kuah sudah pekat, masukkan bahan-bahan hiasan. Biarkan dalam 1 atau 2 minit. Kemudian padamkan api.


Selamat mencuba ye. Kalau ada yg rajin masak-masak tu, meh le letak feedback kat sini ok. Sampai jumpa lagi. Salam ceria....





No comments:

Post a Comment