Thursday 14 February 2013

Daging Dendeng

Entry pertama untuk tahun 2013....

Salam untuk semua...

Januari 2013 sudah pun berlalu...sekarang baru la ada masa nak ketuk-ketuk laptop nih...huhu. Sibuk uruskan hal anak-anak masuk sekolah. Masa tu juga la badan nak sakit....Alhamdulillah....dh sihat pun. Takpe...ini semua ujian daripada Allah. Tahun ni my daughter, Aliyah Munawwarah dah masuk Darjah 1. Alhamdulillah, takde masalah dan tak meragam sebab dah masuk tadika dari usia 4 tahun. Saya berdoa semoga anak-anak saya ni diterangkan hati dalam menerima ilmu dan menjadi orang yang berguna suatu masa nanti....Amien.

Dah lama tak buat entry ni, dah banyak juga yg termiss...dan berlambak-lambak juga resepi nak share dengan u all...hehe. Sebelum tu nak share dulu beberapa perkara sebelum pegi ke segmen resepi tuh.

Pertamanya, nak share tentang sambutan Maulidur Rasul hujung bulan Januari lepas. Banyak orang buat sambutan dengan berarak membawa banner mengagungkan kelahiran besar, Nabi Muhammad sallahu alaihi wa sallam, walau pun terdapat perbezaan pendapat tentang boleh atau tidaknya perkara sebegini dibuat. Tapi bukan itu yg kita nak bincangkan kat sini dan saya kurang arif  juga nak bercakap pasal ni. Apa yg dapat saya kongsikan di sini ialah pengisian daripada usrah saya yg membincangkan tentang sifat Rasulullah sallahu alaihi wa sallam yg suka terlebih dahulu memberi salam, terlebih dahulu mnghulurkan tangan untuk bersalaman, dan memegang erat tangan para sahabat ketika bersalaman. Nabi kita itu 'warm person'....disenangi bila berada di mana-mana...'approachable', sentiasa mahu mendengar dan membantu. Teringat diri sendiri yg 'kurang mesra' (hehe...) bila jumpa orang untuk kali pertama. Dah warm up sikit baru la ok. Kena berubah ni....InsyaAllah...marilah kita bersama-sama menghargai orang-orang di sekeliling kita...ibu bapa kita, keluarga kita, saudara kita, sahabat kita, kenalan kita....ikutlah sunnah Rasul sallahu alaihi wa sallam....mungkin dari situ pintu rahmat akan terbuka....insyaAllah....

Perayaan tahun baru Cina baru saja berlalu. Sempat juga bawa anak-anak tengok tarian singa kat rumah jiran. Pegi sekejap je....anak komplen bising sangat. Kalau tak bingit telinga, bukan tarian singa namanya... Tu belum tambah bunyi mercun yg besar bagak tu....habis bising satu qaryah....hehe...Kalau tahun2 lepas selalu beli limau mandarin satu kodi, tahun ni tak boleh buat macam tu...doktor dah bagi warning, tak boleh makan citrus dan yg sewaktu dengannya. Cik abe pun dok tumpang bising sekali....nampak limau je...jeling2 je lah...huk huk...

Ok lah, kita lupakan dulu kekiciwaan itu... Kali ni nak share resepi masakan kegemaran hubbyku, Daging Dendeng. Resepi ni diambil daripada blog Mat Gebu, hasilnya memang sedap. Walau pun rupanya hitam legam, rasa sekali mesti nak lagi....hehe. 


Daging Dendeng

Bahan-bahan:
1 kilo daging
500g bawang merah (boleh juga dikurangkan)
20 - 25 tangkai cili kering*
20 biji bawang merah* (dikisar)
1 cawan gula melaka
1/4 cawan jus asam jawa pekat
3 camca besar kicap pekat manis
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Daging dipotong besar, rebus sampai lembut, toskan dan hiris nipis. Kemudian tumbuk hirisan daging tadi sampai leper. Ketepikan.
2. Hiris bawang merah dan goreng utk dibuat bawang goreng. Gunakan minyak gorengan bawang tadi untuk menggoreng daging yg telah dileperkan. Angkat dan toskan.
3. Tinggalkan minyak lebih kurang dalam 1/2 cawan. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. Kemudian, masukkan gula melaka, jus asam jawa, garam dan kicap. Kacau rata dan masak dengan api perlahan sampai pecah minyak.
4. Rasa dan tambah apa yg perlu. Masukkan daging, gaul rata dan tambah bawang goreng. Kacau rata dan matikan api. Hidangkan.

Selamat mencuba ye. Sampai jumpa lagi. Salam ceria untuk semua....

No comments:

Post a Comment