Monday 9 July 2012

Dalca

Salam untuk semua...

Cepatnya masa berlalu. Pejam celik pejam celik, sudah enam bulan kita melewati tahun 2012. Untuk empat bulan pertama 2012, rutin harian tak banyak yg berubah. Tapi lepas tu, hidup menjadi agak sibuk sebab berpindah ke rumah baru. Tak sempat nak update blog ni, maka berlonggok le resepi masakan yg tak diblogkan...hehe. 
Semalam ada buat makan-makan sikit dengan bos dan kawan-kawan ofis. Terima kasih untuk bos dan kawan-kawan ejen serta family yg sudi memenuhi jemputan. Buat oder je semalam, tak larat le nak masak....pembantu rumah tak boleh nak tolong banyak sebab dia menderita sakit gigi....Alhamdulillah...jamuan semalam berjalan lancar dan harap-harap kawan-kawan yg datang semalam berpuashati dengan layanan tuan rumah, insyaAllah.

Hari ni saya nak share resepi yg dah lama tersimpan, resepi asal daripada Noreen (MyResepi), Dalca Daging, tapi saya letak ayam (bahagian yg bertulang banyak sahaja). Alhamdulillah, sedap...tapi anak-anak boikot....huhu...saya dan hubby je yg makan, dan maid sekali...hehe (dia tu selalu puji saya masak sedap...nak kipas ke bibik??...) Apa-apa sajalah....asal bahagia...hehe....Kalau ada yg berminat nak mencuba, ini resepinya....

Dalca
     
    Bahan-bahan:
    200gm kacang dhal - direbus
    200gm daging lembu - dihiris (saya guna bahagian ayam yg banyak tulang)
    2 biji terung bulat - dipotong kecil2
    2 biji lobak merah (karot) - dipotong kecil2
    2 biji kentang
    10 batang kacang panjang - dipotong
    50gm serbuk kari daging + sedikit air
    4 cawan santan
    Sedikit daun kari
    Minyak masak dan garam
    Bahan tumisan:
    3 biji buah pelaga
    2 kuntum bunga lawang
    3 kuntum bunga cengkih
    5 ulas bawang merah - dikisar
    2 cm halia - dikisar
    3 ulas bawang putih - dikisar
    2 biji bawang besar - dikisar

Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
2. Masukkan bahan2 kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing. 
3. Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut. 
4. Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.


Sampai di sini dulu ok. Ada lagi resepi yg saya nak share dalam koleksi saya tu. InsyaAllah, kita jumpa dalam entry yg lain pula ye. Sampai jumpa lagi. Salam ceria...

No comments:

Post a Comment