Sunday 3 May 2015

Karipap dan cucur roti

Salam untuk semua....

Apa habar kulaan? Harap semuanya wagas hajak (sihat2 saja). Alhamdulillah, boleh buat entry arini sempena cuti hari buruh & hari wesak. Masa cuti macam ni, ramai yg balik kampung atau jalan2 cuti2 Malaysia...hehe... Memandulah dengan berhati2, malang tak berbau. Kadang2 kita berhati2, orang lain pulak buat pasal. Semoga kita semua berada di dalam peliharaanNya...

Untuk yg duduk mengeram kat rumah tu, arini ulun nak kongsikan resepi ringkas terutama untuk hero2 kecil yg sedang membina badan...hehe

Pertamanya resepi karipap roti. Senang je membuatnya. Amik roti putih (tak kira la brand apa pun...hehe), canai menjadi nipis. Pastu masukkan ke dalam acuan karipap. Letakkan inti, ikut suka, sambal sardin ke, sambal ikan bilis ke, nak inti manis pun boleh... Pastu boleh goreng. Guna api sederhana, roti ni masak dengan cepat. Angkat dan boleh dihidangkan :)





Ni la rupa karipap roti. Ringkas dan senang membuatnya :)

Ulun nak kongsi satu lagi resepi ringkas menggunakan roti. Cucur roti namanya. Amik roti, dalam 5 atau 6 keping, potong kecil2, sebiji bawang besar di mayang, sedikit daun sup dan daun bawang, garam dan kalau suka boleh letak perasa. Ulun masukkan isi ikan sardin dalam tin yg dihancurkan. Campurkan semua bahan sampai sebati, pastu bentukkan bulat2. Pastu boleh goreng. Dah siap....


Ni rupa cucur roti tu. Ulun tak letak pun bawang dan daun sup. Nanti anak2 mogok tak mahu makan...huhu


Selamat mencuba. Selamat bercuti untuk semua. Sampai jumpa lagi...








No comments:

Post a Comment