Monday 25 March 2013

Sup Tulang


Salam untuk semua....

Alhamdulillah, sudah beberapa bulan saya mengikuti kelas iqra' dan al quran bersama rakan-rakan di Seksyen 9, Kota Damansara. Sebelum ni bila baca al Quran tu, syok sendiri je...panjang pendek bacaan dan tajwid tu ada je yang tak betul. Bila ikut kelas ni, Alhamdulillah, banyak juga improvement....tapi itu cuma sebahagian kecil daripada ilmu Allah yang teramat luas...banyak lagi yang perlu dipelajari. Semoga Allah terus memberi kekuatan dan semangat untuk saya memperbaiki pembacaan al Quran....Amien.

Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan....



Dalam entry kali, ni saya nak kongsi resepi istimewa daripada MakNgah Salabiah, resepi sup tulang. Alhamdulillah, hasilnya memuaskan...hehe. Berselera betul hubby makan... tambah pula combine dengan daging dendeng...suka sangat dia. Anak-anak pun enjoy menikmati sup tulang ni...Terima kasih ye, MakNgah sebab sudi berkongsi air tangan. Terima kasih daun keladi, lain kali nak minta resepi lagi...hehe. Kat sini saya sertakan resepinya...


Sup Tulang

Bahan-bahannya:
1kg tulang lembu - dicuci bersih
2 cm halia*
Sedikit bawang merah* - dikisar
Sedikit halia dan bawang merah - dihiris memanjang & dimayang
Sedikit kulit kayu manis*
3 biji bunga lawang*
3 biji bunga cengkih*
3 biji buah pelaga* - rempah tumisan
1 peket rempah sup
10-15 biji lada hitam - ditumbuk kasar
3 biji ubi kentang
10 biji bawang merah - dimayang dan digoreng untuk tabur
Daun bawang & daun sup, dimayang
Garam dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Tumis potongan bawang merah dan halia, serta bawang merah dan halia yang telah dikisar. Masukkan pula rempah tumisan.
2. Tumis sampai naik bau, kemudian masukkan rempah sup serbuk.
3. Tumis sampai naik minyak, kemudian masukkan air secukupnya.
4. Tunggu sehingga kuah sup mendidih sedikit, kemudian masukkan tulang.
5. Setelah tulang empuk, masukkan ubi kentang (saya tambah lobak merah).
6. Setelah kentang empuk, masukkan garam dan serbuk perasa. Saya tambah kiub daging lembu ganti serbuk perasa. Biarkan seketika, kemudian tutup api dan hidangkan.

Selamat mencuba. Sehingga bertemu lagi. Salam ceria....

No comments:

Post a Comment