Thursday 27 September 2012

Tomyam Putih

Salam untuk semua...

Sawadee....teringat masa pegi Bangkok & Phuket dulu. Ini ucapan yg paling kerap didengari bila pegi ke dua-dua tempat ni. Sawadee karp ucapan utk lelaki, untuk perempuan pula di sebut sawadee kaa....emm...menarik juga bahasa orang Thailand ni. Macam bahasa Arab, banyak sebutan berbeza untuk lelaki dan perempuan.

Bila cerita-ceriti tentang Thailand ni kan, dalam entri kali ni, saya nak kongsikan dengan u all resepi daripada jiran Siam saya dulu, Tomyam Putih.

Sekali sekala teringin juga nak makan kuah yg agak masam macam ni. Bagus untuk mengurangkan berat badan...hehe. Masakan siam ni tak sah kalau takde sos ikan...tak cukup syarat kalau takde. Senang je nak cari....kat tesco ada, kat giant ada...merata-ratalah. Cari yg ada label halal. Kalau ada yg berminat nak mencuba, ini resepinya...

Tomyam Putih (campur)
Bahan-bahan:
2 dada ayam (potong nipis, panjang)
2 ekor sotong (potong ikut suka)
Beberapa ekor udang (suka hati banyak mana...hehe)
4 biji bawang merah (diketuk)
3 inci lengkuas (potong kasar)
7 helai daun limau purut
2 batang serai (diketuk)
1 biji bawang besar (potong baji)
Sayur-sayuran: lobak merah, jagung manis, bunga kubis, daun ketumbar, tomato
Beberapa biji cili padi (ketuk sedikit)
Sos ikan
Air limau nipis
Garam dan gula

1. Panaskan air rebusan ayam atau air biasa hingga mendidih. Kemudian masukkan lengkuas yg telah dipotong. Biarkan seketika.
2. Masukkan bawang merah yg telah diketuk dan serai, diikuti dengan sos ikan (masukkan ikut kesesuaian, tambah lagi jika kurang).
3. Masukkan air limau nipis dan cili padi. Masukkan isi ayam, biarkan sebentar.
4. Masukkan sotong dan udang, sayur-sayuran, bawang besar dan daun limau purut. 
5. Perasakan dengan garam dan gula.
6. Tunggu sampai udang, sotong dan sayur masak. Lepas tu bolehlah dihidangkan.

Pastikan ada rasa sos ikan, masam limau, pedas cili padi dan rasa manis. Kalau ada semua rasa ni, jadi la tu. Takpe...takde orang nak bagi markah...hehe.

Sampai jumpa lagi ye. Salam ceria...

No comments:

Post a Comment