Friday, 2 December 2011

Wadai Kipeng

Ni first time ma'ulah wadai kipeng. Ada orang panggil wadai gayam dan ada juga yang panggil kikicak. Selalu urang ma'ulah wadai kipeng ni masa nak buat doa selamat atau nak meraikan orang yang nak tulakan buat haji. Masa kecik-kecik bahari, kalau nak makan wadai kipeng, umak ma'ulahkan. Wahini kena buat sendiri le...

Ni resepi nak ma'ulah wadai kipeng, amik daripada forum banjar. Wadai ni buat guna tepung pulut, diuli dengan sedikit garam dan air kapur. Sukatan tu agak-agak je. Trial and error...hihi. Bancuhan yang saya buat ni agak lembik, maklum la...first time. Nasib baik ikam semua boleh tengok foto je...hihi. Bentukkan tepung yang diuli macam bentuk platlet darah.

Kalau tepungnya dalam 400g, guna santan daripada setengah biji kelapa (jangan buat cair sangat), 3 cawan air, gula putih, gula merah atau gula melaka (manis ikut suka) dan jangan lupa letak daun pandan. Masakkan gula merah/ gula melaka dan gula putih dengan air tadi. Masukkan daun pandan sekali. Masak sampai gula menjadi cair. Kemudian tapiskan air gula tadi. Masukkan semula ke dalam periuk. Campurkan dengan santan. Bila dah mendidih sedikit, masukkan adunan tepung yang dah dibentuk tadi. Tunggu sampai adunan tepung tu timbul. Dah siap le wadai kipeng tuh... 

Jemput makan semua...kalau ada yang nak mencuba, semoga berjaya...

3 comments:

  1. Macam ramai je yg terliur tgok wadai kipeng nih. Tp nape takde yg bagi comment???

    ReplyDelete
  2. Salam berkenalan sy suka keepiing yg dibuat dr pulut yg dtumbuk kasar

    ReplyDelete
  3. Kami di kpg ulah wadai kipeng guna tepung beli hajak

    ReplyDelete