Thursday, 30 August 2012

Bingkisan Dari Kampung

Salam untuk semua...

Selamat menyambut hari merdeka dan selamat memenuhi jemputan rumah terbuka yg tak putus-putus. Nak ketuk-ketuk laptop dulu sebelum memenuhi jemputan rakan petang nanti. Cuma nak berkongsi dengan u all bingkisan yg dibawa balik dari kampung masa raya aritu.

Ini dia foto rempah kuzi yg dibawa dari kampung. Katanya dibeli daripada seorang pengusaha rempah yg keluarganya berasal dari Parit Abas, Kuala Kurau...kubu kuat banjar Kurau...hehe.

Dan inilah hasil masakannya...

Resepi Timur Tengah, tapi orang Banjar yg buat...macam mana tu??...tapi apa-apa pun, memang sedap rempahnya. Kali ni saya masak kuzi dengan ayam. Saya kurangkan manisnya...kalau manis sangat...becinta nak makan nih....

Alhamdulillah...kalau balik Kurau boleh cari lagi. Kalau ada yg berminat mungkin boleh oder secara kecil-kecilan. Mana tahu kot kot boleh jadi pengedar rempah ni pulak....hehe.

Kepada sesiapa yg nak mencuba, ini resepinya. Saya ikut resepi pada pek rempah dan saya olah sedikit supaya tak terlalu manis...

Ayam Masak Kuzi

Bahan-bahan:
20g rempah kuzi Afdal
1 ekor ayam potong 8 atau 12 (digoreng) atau daging lembu/kambing (direbus)
4 cawan santan daripada sebiji kelapa
4 camca besar susu pekat manis
3/4 cawan susu cair
1/2 cawan air
3/4 cawan sos tomato
1/2 sudu kecil gula (kalau suka...saya tak letak)
Garam secukup rasa

Bahan tumisan:
8 camca besar minyak masak
2 inci kulit kayu manis
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)

Bahan Hiasan:
4 sudu besar kismis kuning
4 ketul halwa kundur (potong dadu)
6 sudu besar kacang tanah (disangai)
3 camca besar hirisan bawang merah (digoreng)
3 camca besar hirisan bawang putih (digoreng)

Cara menyediakannya:
1. Bancuh rempah kuzi dengan sos tomato, air, susu pekat dan susu cair sampai sebati.
2. Tumis bahan tumisan sehingga wangi dan masukkan bancuhan rempah.
3. Masak hingga mendidih dan sedikit pekat, lebih kurang 10 minit.
4. Masukkan santan, setelah mendidih, masukkan ayam atau daging, kismis kuning, kacang goreng dan separuh daripada halwa tadi. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
5. Masak dengan api kecil sehingga naik minyak dan pekat sedikit.
6. Angkat dan hidangkan bersama taburan bawang merah dan putih yg telah digoreng dan lebihan hirisan halwa kundur tadi. 

Sedapnya masak kuzi ni. Lagi lama ayam tu duduk dalam kuahnya, bertambah-tambah sedap.

Terima kasih kerana sudi berkunjung. Nak bersiap untuk penuhi jemputan kawan. Sampai jumpa lagi ye. Salam ceria untuk semua...



No comments:

Post a Comment