Monday, 3 September 2012

Talam Kastard Jagung

Salam untuk semua...

Sudah pasti ramai yg berhujung minggu dgn memenuhi undangan ke rumah terbuka saudara-mara dan rakan-rakan. Saya juga tak terkecuali, menikmati jamuan istimewa dan pada masa yg sama bertemu dengan saudara dan rakan-rakan yg dah lama tak jumpa. Kali ni saya nak share dengan u all aktiviti saya hujung minggu ni.

Alhamdulillah...hujung minggu ni sempat juga menjemput saudara mara dan rakan-rakan menjamu selera di rumah saya ni. Kali ni buat dua jenis kuih je. Yg lain tu semua oder kat katerer je. Kes malas dan tak larat la ni....Yg penting, boleh berkumpul sesama ahli keluarga dan rakan-rakan yg dah lama tak jumpa. Terima kasih untuk yang sudi hadir ke rumah saya semalam. Salah satu hidangan yg disediakan untuk jamuan semalam ialah Tiramisu Kukus. Yang satu lagi tu ialah Talam Kastard Jagung, resepi saya amik daripada MyResepi.

Ini le rupa talam tu. Talam ni (kalau ikut tekak saya ni...) kurang manis. Tapi ada tetamu yg datang semalam cakap ok je sebab diaorang tak suka manis. Terpulang kepada sesiapa yg nak mencuba. Kalau nak lebih manis, tambah gula sikit lagi...jangan la banyak sangat...nanti dapat penyakit pula....

Kepada sesiapa yg nak mencuba, ini resepinya:

Talam Kastard Jagung

Lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis
3 1/2 cawan santan
sedikit pewarna kuning
sedikit garam

1. Satukan kesemua tepung. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
2. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak di atas api kecil sehingga naik wap.
3. Masukkan jagung krim dan gaul lagi hingga sebati.
4. Sapukan permukaan loyang dengan sedikit minyak masak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.

Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan (guna 3 helai daun pandan)
1 cawan tepung gandum
2 camca besar tepung jagung
1 camca besar tepung ubi
2 biji telur
2 camca besar gula pasir
secubit garam
pewarna hijau

1. Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan. Gaul sebati, boleh juga blend semua bahan.
2. Masukkan adunan ke dalam periuk. Masak sampai naik wap, guna api kecil.
3. Cakar-cakarkan adunan bawah dan tuang adunan pandan ke atas lapisan jagung dan kukus selama 20 minit.

Selamat mencuba ye.

Sampai jumpa lagi. Salam ceria...






No comments:

Post a Comment