Sudah seminggu kita meraikan lebaran aidilfitri 1433H. Baru hari ni ada kesempatan utk buat entry baru. Tahun ni beraya di kampung hubby di Kepala Batas, Seberang Perai. Alhamdulillah, sambutan aidilfitri tahun ni meriah macam selalu. Cuma ada beberapa kejadian yg mewarnai sambutan raya tahun ni. Antaranya ialah 'berperang' dengan sekumpulan tebuan yg bersarang di dalam almari baju. Maklum la, rumah yg dah lama ditinggalkan, macam-macam boleh berlaku. Apalagi, kami pun 'berjuang' bersungguh-sungguh melawan tebuan tu. Senjatanya ialah penyapu lidi dan pemukul lalat, dan juga ridsect...hehe. Akhirnya seorang pejuang telah tumpas apabila disengat oleh tebuan durjana itu...ish ish ish. Kesian kat hubby...kena amik injection dek terkena sengatan tebuan.
Itu cerita hubby. Cerita saya lagi tragis...huhu. Saya pulak di dalam usaha nak buat last minute shopping (dan juga mencari penyakit...huhu...) telah mengalami kesakitan sebab kaki terseliuh. Ya rabbi...sakit betul. Tak pernah terseliuh teruk macam tu. Jadi terpaksa le beraya dengan kaki terseliuh tuh... Hai...diyang...diyang...kada ada apa nak diulah tuh...cari penyakit haja...Terima kasih untuk Kak Bashah yg sudi nak tolong urut buku lali saya yg bengkak tu...
Masa balik Kurau pulak, dapat le rasa kuih makmur yg sedap buatan orang Banjar Batu 5. Saya suka sangat makan makmur inti kurma. Rasanya lebih kurang macam makmur yg makngah saya buat dulu. Sekarang ni makngah dah tak kuat macam dulu. Alhamdulillah, ada juga makmur yg seakan sama dengan makmur makngah tu. Tapi apa-apa pun, makmur makngah tetap menjadi pojaan hatiku...
Dalam banyak-banyak tu, tapai umak juga yg saudara mara dok tibai. Alhamdulillah, dalam kes membuat tapai ni, air tangan umak ni memang special sikit. Tapai umak rasanya manis dan tak jemu nak ulang-ulang makan. Resepinya....kena la tanya umak sendiri. InsyaAllah, kalau ada kesempatan, saya akan muatkan gambar tapai umak tu. Kali ni tak sempat nak snap gambar la. Lain kali ok.
Panjang pulak entry kali ni. Berbuku-buku kalau nak cerita lagi ni...hehe. Sebelum u all mengantuk baca entry ni (atau saya sendiri yg mengantuk...hehe)...nak la saya kongsi satu resepi yg saya buat beberapa kali dalam bulan Ramadhan. Terima kasih untuk perkongsian resepi Apam Mekar Aiskrim Soda daripada Nuwairani Ismail.
Bahan-bahan:
3 biji telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir (saya guna 1 1/3 sahaja)
1 camca teh ovalette
1 cawan aiskrim soda F&N
300g tepung gandum
beberapa titik esen pisang
pewarna yg disukai
Cara membuatnya:
1. Putar telur, gula dan ovalette di dalam mixer. Putar hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan aiskrim soda dan pukul lagi sehingga sebati.
3. Campurkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan esen pisang dan sebatikan.
5. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan.
6. Sudukan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga hampir penuh. Jangan sampai melimpah.
7. Kukus dengan api besar selama 7 minit.
Untuk kesan yg lebih dramatik, pastikan adunan diisi hampir penuh, barulah apam ni menjadi semekar-mekarnya...hehe. Seelok-eloknya masukkan mangkuk kertas ke dalam acuan apam atau mana-mana acuan bulat untuk mengelakkan apam ni jadi apam mekar setaman...hehe. Selamat mencuba...
Mata pun dah berat. Terima kasih sebab sudi berkunjung. Sampai jumpa lagi. Salam ceria....
No comments:
Post a Comment