Wednesday, 18 January 2012

Telur Dadar Sardin



Tiba-tiba pula teringat nak masak telur dadar ni. Setelah sekian lama...hehe. Resepi masakan ni saya dapat daripada jiran Siam saya. Senang sangat nak buat terutama untuk ibu-ibu yang sibuk bekerja.

Bahan-bahan:
1 tin besar sardin
3 biji telur ayam
4 biji cili padi (boleh kurangkan atau tak perlu letak kalau nak bagi anak-anak makan)
Sedikit kicap cair

Mula-mula asingkan sardin daripada kuahnya. Buang isi perut ikan serta tulangnya, kemudian hancurkan. Kemudian masukkan telur yang telah dipukul, cili padi yang telah dipotong kecil-kecil dan sedikit kicap cair (saya letak kicap masin, pasal tu telur dadar ni gelap semacam je...hehe).

Goreng macam nak buat telur dadar yang biasa tu. Pastikan api kecil agar telur dadar ni masak rata. Bila dah masak, angkat dan hidangkan. Sesuai untuk makan tengahari atau makan malam.

Sampai jumpa lagi...





No comments:

Post a Comment