Salam, bertemu kembali. Sibuk sikit begawi dua tiga hari ni, buat policy servicing dan kes-kes baru. Mukaddimah entry arini ialah gambar pokok kacang landir atau kacang lendir, atau dlm bahasa omputeh, jari jemari perempuan (ladies' fingers)...hehe. Ni antara pokok-pokok yang abah saya tanam di kampung. Segar mata bila tengok pokok-pokok menghijau ni....
Yang ni pulak wadai tradisional orang banjar - balungan hayam. Tak pasti pulak nama lain untuk kuih ni. Takde resepi khusus untuk buat kuih ni. Ni pun umak saya yang ma'ulah. Setahu saya umak guna tepung pulut, campur dengan santan dan air daun pandan, pastu di adun. Boleh campur pewarna hijau kalau nak bagi kaler kuih ni cantik.
Inti kuih ni dibuat guna kelapa parut yang agak muda (niyur anum), campur ngan gula merah dan gula putih. Masak sampai sebati. Senang je nak balut kuih ni. Amik tepung yang diadun tadi, letak atas daun pisang, masukkan inti, balut dengan kemas dan masukkan ke dalam pengukus. Pastikan air kukusan panas, baru letakkan kuih ni diatasnya. Kukus sampai masak. Dah siap...
dulu2 umak saya rajin masak kuih ni...la ni dia kt dh malasssssss nk buat...sbb sy x baper suke nk makan...sy x suka kuih ada inti kelapa...
ReplyDeletelohh...kuih org banjar ni byk guna inti kelapa. xpe...byk pilihan lain lg...hehe
ReplyDelete