Bertemu lagi. Bila tengok gambar kat atas ni, mesti ada yang tanya...kenapa kuih ni macam kuih buah melaka je? Kat atas tu nama lain pulak??
Ye betul...memang ni kuih buah melaka atau onde-onde. Orang banjar panggil kuih ni kelalapon. Macam mana nak buat? Cari je resepi buah melaka...haha. Amun kada tahaga, tanya la sama ulun...hehe.
Ni saya buat masa balik kampung aritu. Tepung pulut tu diuli dengan air dan campuran air pandan. Boleh letak pewarna hijau kalau nak bagi kaler kuih cantik. Bila adunan dah siap, ambil sedikit daripada adunan tu, masukkan gula melaka atau gula merah sebagai inti dan bulatkan. Imbah tu, masukkan ke dalam air yang sedang mendidih. Boleh diangkat selepas kuih ni timbul di permukaan air panas tu. Angkat dan golekkan di atas kelapa parut bercampur garam. Dah siap la tu.
Bila makan kuih ni, macam 'ralit' je. Satu satu masuk dalam mulut. Badan pun makin berat je...huhu...
Sampai jumpa lagi....
No comments:
Post a Comment