Ikan wadik ni kegemaran saya masa kecik-kecik dulu. Dulu umak suka buat goreng dengan bawang besar dan cili kering. Ada juga sesekali buat masak asam. Sekarang ni dah susah nak dapat. Ikan wadik ni tak sama dengan pekasam. Yang ni boleh simpan sampai berbulan-bulan lamanya. Tapi kalau dah lama sangat simpan, masinnya yaamat. Foto ikan wadik ni saya ciplak daripada Laman Shaniza (banjar jua!). Terima kasih Shaniza. Ini cara me'ulah (membuat) wadik, pun saya amik daripada Laman Shaniza.
Cara ma'ulah wadik
- iwak sapat/puyu/talapia
- uyah nang ganal2 (kasar)
- asam gelugor/asam kaping
- baras basangan, di ulah samo (ditumbok, di giling halus)
- cabai karing
- bawang halui
- gula (amun sukak)
Proses
- iwak di siangi, basuh iwak hingga langis, tes kan satumat kamudian iwak dibarasi, andaki uyah. Jgn kalupanan andaki juak dlm parot iwak
- Taburkan uyah dalam guri/wadah, susun ikan selang seli wan uyah
- biar di paja 3-5 hari
- talah 3-4 hari, tuskan banyu wadik. imbah tu jarang banyu wadik tuh
- kabohkan samo, cabai karing, bawang halui, gula wan iwak. Masukkan banyu wadik td
- paja sakurang2 nya saminggu, inyak hanyar nyaman dimakan (mcm salah translate je)
*masa maulah wadik gula jgn bnyk sgt, jika talabih gula bila digoreng iwaknya jd hirang bangat.
Ok, sampai jumpa lagi. Barilian...:-)
No comments:
Post a Comment