Friday, 19 September 2014

Quiche ayam

Salam untuk semua...

Tersebut la alkisah kertas UPSR kena repeat sebab soalan bocor. Hai....kalau dah masuk dalam whatsapp, itu namanya bocor secara besar-besaran :-D Yang tensionnya, anak teruna kecik ku itu amik upsr tahun ni. Ingat boleh fokus kat exam kafa, rupa2nya upsr tak settle lg...huhu. Sabar anakku...Allahu musta'an.... Segala yang berlaku ada hikmahnya. Alhamdulillah saya & hubby tak buat planning nak bawa anak2 jalan2 lepas exam sebab nak uruskan hal pindah rumah. Kalau tidak...habis hancuss semua perancangan...hehe. Semoga semua pihak yg terlibat, harap bersabar. Banyak pengajaran yg boleh kita ambil drpd kes kebocoran ni. Huh...tak mau komen panjang2 laa...hanya menunggu tarikh keramat (30 sept) utk anakku settlekan exam dia tuh...

Masa cuti sekolah ni ada la masa nak masak-masak. Dok intai2 buku chef hanieliza, masak guna pemanggang ajaib (magic pan). Alaa...kalau takde magic pan pun boleh masak....

Kali ni nk share ngan u all quiche ayam yg saya dh cuba. Sebut betul2 ye..."keesh ayam".... Masakan omputeh tapi sedap je kat tekak ku. Macam makan makaroni bakar gitu. Tapi saya rasa mungkin lebih macam rasa gratin kentang...apa2 sajalah labu...janji sedap dimakan...hehe. Bila dh siap, anak mogok tak mau makan sebab banyak sayur. Maklum la diaorang tuh kan anti sayur2an....huhu. Saya & hubby je yg pulun....

 

Meh kita tengok resepi quiche nih...

QUICHE AYAM

2 sudu makan majerin
1 biji bawang holland*
3 biji ubi kentang*
1 batang lobak merah*
    *potong dadu
1 dada ayam (potong kecil)
1/2 cawan air
1 sudu makan lada hitam (kisar kasar)
5 biji cendawan butang (potong nipis)

Bahan B:
1 tin kecil kacang pis
1 capsicum hijau - potong dadu
3 biji cili merah*
1 batang daun sup*
   *cincang
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 camb oregano (optional)
Keju utk ditabur

Cara membuatnya:
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang sampai layu.
2. Masukkan isi ayam, ubi kentang, lobak merah, air dan garam. Masak sampai ayam masak. kalau guna magic pan, dalam 5 minit gitu.
3. Masukkan lada hitam & cendawan. Kacau rata. Tutup api.
4. Masukkan bahan B ke dalam sebuah bekas dan campurkan dengan ayam tadi. Kacau rata dan masukkan ke dalam loyang yg digris dengan majerin.
5. Bakar di dalam ketuhar dalam 45 minit. Kalau guna magic pan dalam 30 minit, api sederhana.
6. Sejukkan dahulu & boleh dihidangkan :-)

Saya tak pernah guna oregano. Capsicum pun jarang letak sebab dah banyak sayur. Pastu kat atas tu saya taburkan pizza topping brand Emborg. Keju cheddar pun boleh....

Selamat mencuba ye. Sampai jumpa lagi...tata titi tutu.....










No comments:

Post a Comment