Salam untuk semua....
Selamat menyambut tahun baru hijrah saya ucapkan untuk semua pengunjung blog nih...Apa azam baru untuk tahun baru nih? Nak lebih rajin bekerja, nak buat banyak kerja amal, nak jadi orang yang lebih baik daripada tahun sebelumnya? Mesti ramai yang dah berazam nak buat macam-macam... Saya pulak berazam untuk selalu mengupdate blog nih... Dah lama mengeram...hehe... Biasa la...mood tidak kesampaian...penyakit M tu pun boleh tahan besar jugak...hehe.
Selalu bila ada entri baru, mesti ada resepi. Tapi kali ni, kita nak bercucuk tanam pulak. Nak cerita pasal ulam kegemaran ulun, daun selom. Orang banjar panggil daun silom.
Daun selom mengandungi protein, kalsium, vitamin A, B dan C....wah...bagus kan...tak sia-sia ulun jadi penggemar ulam nih... Boleh dibuat ulam, cicah sambal belacan, sambal kelapa, cencaluk atau budu. Boleh juga dibuat kerabu atau urap, sayur untuk laksa, nasi ulam atau nasi kerabu.
Kalau kat kampung, daun selom ni tumbuh melata di tepi telaga atau tanah lembab dekat dengan sawah. Itu kalau kat kampung la... Kalau sudah menjadi orang-orang urban...(hehe)...boleh tanam daun nih kat dalam pasu. Daun selom ni senang sangat tumbuh kalau ditanam di dalam pasu yang bertanah lembab. Paling mudah, gunakan periuk tanah. Periuk tanah ni takde lubang, jadi air terkumpul kat dalam periuk setiap kali disiram. Jadi, tanahnya sentiasa lembab.
Pastikan air tidak terlalu banyak bertakung. Nanti daun selom akan menjadi keras. Nyamuk pun suka sangat beranak-pinak kat situ.Yang penting, tanahnya mesti lembab. Kalau dah tanam daun selom kat rumah tu, boleh la buat macam-macam. Kata orang, ulam-ulaman ni petua untuk awet muda...hehe.
Sampai jumpa lagi. Selamat bercucuk tanam...:-)
No comments:
Post a Comment