Saturday, 16 November 2013

Rendang Pedas Pucuk Ubi

Salam untuk semua...

Kali ni memaksa diri untuk update blog...haha. Tak mau layan penyakit M tuh... Walau pun maid dah balik negeri, masih berazam kuat untuk memasak dan amik gambar dan muncul la entry baru...hehe. Ada pulak berita yang menjijikkan pasal restoran yg didakwa menggunakan n**** manusia sebagai pelaris. Astaghfirullah...teruknya. Takde pengesahan tentang benda ni, tapi bila dah dengar berita macam ni, alangkah baiknya kalau kita berpeluang untuk masak sendiri. Kita tahu la apa kandungan dalam masakan tu sebab kita sendiri yang masak. Kalau makan kat luar, nasib tak baik, tertelan juga la pelaris yg entah apa-apa tu...Na'uzubillah...semoga Allah menjauhkan kita daripada makanan yg rupanya seperti ini. Jangan lupa baca bismillah dan berdoa semoga makanan yg  akan menjadi darah daging kita tu halal dan bersih.

Bila cakap pasal masak sendiri, ni ada satu cerita tentang lauk untuk orang yg malas masak banyak-banyak....hehe. Dalam masakan ni dah ada sayur dan ikan....sedap makan ngan nasi panas-panas. Resepi ni amik daripada majalah Rasa. Segala bahan-bahan saya modified sikit. Tapi kalau ada yg nak mencuba, ikut la selera masing-masing ye.
  




Rendang Pedas Pucuk Ubi (majalah Rasa)

Bahan-bahan:
500g pucuk ubi
500g santan
100g ikan bilis
2 batang serai - dititik
100g kelapa parut goreng - tumbuk kasar
Garam secukupnya

Bahan kisar:
5 biji cili padi
Sedikit kunyit hidup
1/2 camca teh serbuk lada hitam

 Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan, ikan bilis dan serai.
2. Didihkan campuran tadi, kemudian masukkan pucuk ubi. Kacau rata dan biarkan kering.
3. Masukkan kelapa tumbuk dan perasakan dengan garam.
4. Biarkan masak hingga kering dengan api perlahan.
5. Angkat dan hidangkan.

Sampai di sini dulu ye. Dah ngantuk... Salam ceria untuk semua.....






No comments:

Post a Comment