Thursday, 14 March 2013

Kuih Kaswi

Salam untuk semua....

Alhamdulillah...minggu lepas sempat juga amik masa untuk balik ke Kuala Kurau. Anak-anak rindu sangat dekat atuk dan wawa. Bila sampai je kat jambatan Seberang Gula-KK tu, anak-anak terus jerit, "yey...kita dah nak sampai...". Excited betul nak balik umah atuk. Yelah, nanti atuk bawa pegi kedai, beli gula-gula dan jajan...terror betul anak2 mama paw atuk...hehe...


Ni rakaman video amatur...jambatan Seberang Gula - Kuala Kurau. Boleh nampak tempat penternakan kerang dan kampung nelayan. Pemandangan yg sungguh familiar... Abaikanlah suara kat background tu ye...tengah berlatih utk karaoke kot...hehe.

Kita tinggalkan dulu 'suara emas' itu, kat entry ni saya nak berkongsi resepi Kuih Kaswi yg selalu saya buat. Ada macam-macam style orang buat kuih ni. Tapi saya rasa ok je dengan resepi yg saya dapat ni. Takde guna gula putih, cuma gula merah sahaja....



Kuih Kaswi/ Kasui
Resepi daripada buku masakan

Bahan-bahan:
240g gula merah + 500ml air
120g tepung beras
60g tepung ubi
60g tepung gandum
250ml santan - dari 1/2 biji kelapa
2 camca teh air kapur cair
200g kelapa parut putih*
1/2 camca teh garam* digaul

Cara membuatnya:
1. Masak gula merah dengan air hingga larut. Tapiskan. Biarkan sejuk.
2. Satukan air gula merah, semua jenis tepung, air kapur dan santan hingga sebati. Tapiskan.
3. Tuang ke dalam loyang atau acuan kecil yang telah dilengserkan minyak terlebih dahulu. Kukus sampai masak (lebih kurang dalam 30 minit).
4. Setelah kuih sejuk, barulah boleh dipotong atau dikeluarkan. Hidangkan dengan kelapa parut.

Selamat mencuba. Sampai jumpa lagi............Salam ceria!!!

No comments:

Post a Comment