Dalam entry kali ni, saya nak share aktiviti hujung minggu dengan u all. Masa tu ada buat family gathering kecil-kecilan. Buat dekat umah adik di Bandar Putera Mahkota. Seronok jumpa 'budak kecik' yang sangat keletah.
Sebelum pegi tu, tiba-tiba je teringat makanan feberet adikku itu...laksa penang. Pastu ada buat mi goreng (sebab hubby tak suka makan laksa...huhu) dan puding koktel. Yang ni pun feberet adikku juga... Maka berangkut la ke rumah adikku itu....
Si comel Irham ni pulak terjenguk-jenguk kat peti harta karun Angah tu...tu semua feberet daddy Irham...kalau jadi feberet Irham pula lepas ni, kena la masak banyak lagi....hehe.... Mummy Irna kena 'like' ni...haha....
Apa pun, Alhamdulillah...dapat berjumpa adik beradik, walau pun sibuk dengan komitmen masing-masing. Seronoknya berkumpul, bertanya khabar, duduk bersembang-sembang, makan-makan... InsyaAllah semoga pertemuan keluarga seperti ini berlaku lebih kerap. Geram tengok budak comel tu...dah makin besar dan makin bijak....
Itu cerita pasal feberet adikku. Ini pula ialah feberet hubby...ikan bilis tumis. Resepi amik daripada majalah Rasa. Sesekali makan ikan bilis tumis macam ni, sedap juga. Selalunya, bila buat je lauk ni, habis hubby bantai licin...hehe.
Kalau ada yg nak mencuba, ini resepinya...
Ikan Bilis Tumis Asam
Bahan-bahan:
50g ikan bilis - digoreng
2 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
Sedikit halia* - dikisar
1 biji cili merah#
1 biji cili hijau#
1 biji bawang besar# - di hiris
125ml air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan yg telah dikisar. Tumis sampai naik bau.
2. Masukkan air asam. Kacau sampai mendidih.
3. Masukkan bawang merah, cili merah, cili hijau dan ikan bilis.Gaul sampai sebati.
4. Masukkan garam dan gula.
5. Sedia dihidangkan.Selamat mencuba ye. Sampai jumpa lagi. Salam ceria....
No comments:
Post a Comment