Saturday, 13 October 2012

Donut

Salam untuk semua...

Sekarang sudah masuk suku ke empat 2012. Ada yg sibuk dengan belanjawan; belanjawan negara, termasuk juga belanjawan peribadi...hehe...ada yg sibuk anak nak exam, kadang-kadang mak lagi sibuk daripada anak bila sampai time exam nih...ada yg mak nak ambik exam juga...ada yg sibuk tanda kertas exam...ada yg nak merancang bercuti sebab nak habiskan cuti tahun...apa-apa pun semoga apa yg dilakukan akan diberi kemudahan olehNya.

Lebih kurang dua minggu lagi, insyaAllah kita semua akan meraikan Aidiladha. Teringat sangat kat mak dan abah kat tanah suci. Teringin sangat nak ke sana, sekurang-kurangnya buat umrah dulu. Semoga Allah memakbulkan doa-doa saya dan semoga mak dan abah sentiasa diberi kesejahteraan dan keselamatan sepanjang berada di tanah suci. InsyaAllah, mak dan abah akan pulang ke tanah air pada pertengahan November.

Bila sebut pasal Aidiladha ni, tahun lepas saya berpeluang tengok orang buat korban di masjid. Masih teringat bau darah lembu yg menusuk-nusuk ke hidung. Kuat betul baunya...Tapi tak sanggup pula nak tengok orang sembelih lembu tuh...darah gemuruh...hehe. Semoga tahun ni kesempatan macam tahun lepas datang lagi. Nak bawa anak pegi tengok orang buat korban lagi (walaupun dia komplen bau lembu tu busuk...hehe....jangan serik ye, nak...). Mudah-mudahan apa yg kita lakukan hari ini menjadi contoh yg baik untuk anak-anak kita...InsyaAllah.

Panjang pula entry ku...yelah, dah lama tak update blog...melepaskan rindu la ni....hehe. Tapi hari ni bukan nak share hidangan hari raya...masak-masak biasa je. InsyaAllah...klu ada kesempatan, nanti nak snap gambar hidangan raya dan bubuh je kat sini (macam la hebat sangat...huhu).

Kali ni nak share dengan u all semua cara buat donut yg agak mudah. Dah banyak resepi yg dicuba, tapi ini antara resepi yg saya rasa ok. Kuihnya lembut dan cantik, tapi agak manis. Boleh kurangkan gula kalau tak nak manis sangat. Resepi amik daripada Myresepi, tapi dah tak ingat yg mana satu. Tak larat nak check satu persatu...kalau ada yg rasa itu resepi dia, tolong la tag ye...hehe.

Kalau ada yg nak mencuba, ini resepinya...

Donut
Bahan-bahan:
500g tepung gandum
4 1/2 camca besar gula pasir (kisar halus)
1 paket yis segera
2 camca besar marjerin
1 biji telur ayam
3 sudu makan susu tepung
1 camca teh baking powder
200ml air

Cara-caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali air.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil di gaul rata. Uli sampai tidak melekat di tangan.
3. Tutup adunan dengan kling wrap (atau sebarang penutup) dan ketepikan selama 45 minit.
4. Tumbuk doh untuk keluarkan angin dan uli sekejap untuk melembutkan doh. Canai dan terap doh tadi.
5. Susun donut di atas talam yg ditaburi sedikit tepung. Tutup donut yg telah dibentuk dan ketepikan selama 20 minit.
6. Goreng donut dengan api perlahan.
7. Bila sudah perang, angkat dan golekkan atas gula halus. Siap untuk dihidang.

Ini la kuih feberet anak perempuan saya. Sekali makan boleh habiskan 5 ke 6 biji. Ntah apa yg dia suka sangat dgn kuih ni...mungkin manis gula tu agaknya...hehe...Tinggalkan kat orang lain sikit ok....

Sampai di sini dulu ye. Dah masuk teatime...masa untuk minuman panas...kebetulan harinya pun sejuk pula....

Selamat berhujung minggu untuk semua. Sila datang lagi ye...




No comments:

Post a Comment