Waktu tengah cari ilham nak masak apa untuk dinner, teringat pulak ada beras basmathi yg dah lama tersimpan. Hmm...apalagi, terus le korek-korek resepi untuk nasi kacang dal. Dulu selalu juga buat, tapi sebab agak sibuk, lama juga nasi ni dilupakan...hehe.
Masa duduk kat Penang dulu, orang makan nasi dal ni dengan kari. Tapi menurut sumber resepi ni, nasi ni sedap juga dimakan dengan ayam masak kurma atau daging masak merah. Sumbernya....dah lupa la. Resepi ni ada kat dalam koleksi resepi zaman muda ku itu...hehe.
Kalau ada yg nak mencuba, ini resepinya...
Nasi Kacang Dal
Bahan-bahan:
2 1/2 tin susu beras tempatan super (saya guna basmathi)
1 1/2 tin susu air rebusan kacang dal
1 tin susu air
1 cawan kacang dal
1/2 cawan minyak sapi
1/2 cawan bawang merah yg telah dimayang
2 batang lobak merah, dipotong halus
1/2 kiub ayam
garam secukupnya
Bahan penumis:
4 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak sapi, tumis bawang dan bahan-bahan penumis yg lain. Masukkan air, air rebusan kacang dal dan biarkan mendidih.
2. Masukkan beras yg telah dicuci, kiub ayam, kacang dal dan garam. Kacau selalu.
3. Apabila nasi hampir kering, masukkan lobak merah, tutup periuk.
Bila masak ni, aromanya penuh satu dapur....(atau satu rumah...hehe). Kalau tak pecaya, cuba la masak...
Sampai di sini dulu ye. Jumpa lagi dalam entry yg akan datang. Salam ceria....
No comments:
Post a Comment