Salam untuk semua...
Cepatnya masa berlalu. Pejam celik pejam celik, sudah enam bulan kita melewati tahun 2012. Untuk empat bulan pertama 2012, rutin harian tak banyak yg berubah. Tapi lepas tu, hidup menjadi agak sibuk sebab berpindah ke rumah baru. Tak sempat nak update blog ni, maka berlonggok le resepi masakan yg tak diblogkan...hehe.
Semalam ada buat makan-makan sikit dengan bos dan kawan-kawan ofis. Terima kasih untuk bos dan kawan-kawan ejen serta family yg sudi memenuhi jemputan. Buat oder je semalam, tak larat le nak masak....pembantu rumah tak boleh nak tolong banyak sebab dia menderita sakit gigi....Alhamdulillah...jamuan semalam berjalan lancar dan harap-harap kawan-kawan yg datang semalam berpuashati dengan layanan tuan rumah, insyaAllah.
Dalca
Bahan-bahan:
200gm kacang dhal - direbus
200gm daging lembu - dihiris (saya guna bahagian ayam yg banyak tulang)
2 biji terung bulat - dipotong kecil2
2 biji lobak merah (karot) - dipotong kecil2
2 biji kentang
10 batang kacang panjang - dipotong
50gm serbuk kari daging + sedikit air
4 cawan santan
Sedikit daun kari
Minyak masak dan garam
Bahan tumisan:
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang merah - dikisar
2 cm halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
2. Masukkan bahan2 kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
3. Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
4. Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.
Sampai di sini dulu ok. Ada lagi resepi yg saya nak share dalam koleksi saya tu. InsyaAllah, kita jumpa dalam entry yg lain pula ye. Sampai jumpa lagi. Salam ceria...
No comments:
Post a Comment