**** Resepi dari seberang
Salam untuk semua...bertemu lagi. Baru berkesempatan nak buat entry baru. Bila dah mula cuti sekolah ni ada je urang aroh (kenduri). Semalam baru balik dari kampung dan sempat juga attend kenduri kat Kedah dan kat kampung hubby. Walaupun masa agak singkat, sempat juga meluangkan masa dengan ahli keluarga di Kuala Kurau. Ada buat sambutan harijadi secara kecil-kecilan untuk yg menyambut harijadi bulan Mac termasuklah saya....huhu...dah tambah umur setahun lagi...cepatnya masa berlalu...
Kita tinggalkan dulu intro yg panjang itu. Maklum la...lama tak buat entry....macam gitu le...hehe. Bila dah petang macam ni, terpikir-pikir apa nak masak utk hari ni. Pastu terus teringat kat sambal sedap yg maid dari Jawa pernah masak dulu - Sambal Jawa. Check barang2 semua cukup...cantek sgt la tu. Pastu memerah kepala otak utk ingat balik camne nk masak sebab maid tu dah balik hampir 3 tahun lepas. Masa dia ada pun saya tak pernah buat sambal ni. Cuba punya cuba, bila dah jadi tu, nampak macam ok. Lebih kurang macam yg maid buat dulu. Ini fotonya...
Sambal ni sedap kalau dimakan dengan ikan goreng atau ayam goreng. Kalau disimpan dalam suhu bilik boleh bertahan selama 2 atau 3 hari. Maid Jawa tu yg cakap macam tu...hehe. Seelok-eloknya kalau tak abis makan, simpan dalam fridge je. Bila nak makan, panaskan balik.
Kalau ada yg berminat nak mencuba, ini resepinya:
Bahan-bahan:
3 biji cili merah - dipotong besar-besar
6 - 8 biji cili padi (ikut selera masing-masing, nak lebih pedas, letak banyak)
1 inci terasi (belacan)
1 biji bawang besar (potong memanjang kepada 4 atau 8 bahagian)
Sebiji tomato - potong 4
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Apabila telah panas, masukkan cili merah, cili padi, bawang dan belacan. Kacau perlahan-lahan.
2. Setelah bahan di dalam kuali sudah separuh masak, masukkan tomato. Masak lagi sampai bahagian luar bawang nampak garing sedikit dan cili telah masak. Pastikan tomato tidak hancur.
3. Angkat bahan-bahan di atas dan tumbuk ikut kesukaan sendiri. Boleh tumbuk halus atau kasar sedikit. Letakkan garam dan gula secukupnya sebelum bahan-bahan di atas ditumbuk.
4. Selepas itu masukkan bahan-bahan yg ditumbuk ke dalam kuali tadi sekali lagi. Gunakan baki minyak yang tinggal. Masak bahan-bahan tersebut sekejap sahaja. Ok...dah siap.
Yang ni pulak dessert utk dinner nanti, bubur cha cha dan keledek. Dah lama tak buat. Ya ampun...yg ini pun nak resepi gak ke? U all cari je dalam internet...berlambak-lambak...hehe.
Sehingga bertemu lagi ye. Sudi-sudikanlah utk jenguk blog saya ni. Salam kasih utk semua...
No comments:
Post a Comment