Wednesday, 27 July 2016

Amparan Tatak

Salam untuk semua.

Rasanya belum terlambat lagi untuk ulun mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua. Damini urang rami bajalanan ka rumah terbuka. Sibuk sangat masa bulan puasa dan raya aritu. Tak sempat nak buat entry utk wish hari raya kat u all semua...maaf ya...

Selamat datang kembali ke blog ulun nih. Dalam entry ni, ulun nak berkongsi masakan yang selalu dimasak oleh umak masa ulun haloi dulu. Talam pisang atau Amparan Tatak namanya. Resepi ni ulun amik daripada blog resepi Kalimantan Selatan.



Amparan Tatak

(loyang kecil)

Bahan A:

3 biji pisang tanduk (dikukus dan dipotong-potong)
100g tepung beras
1/4 camca teh esen vanila
1/4 camca teh garam halus
100g gula pasir
350ml santan 

Bahan B:

60g tepung beras
200ml santan pati
1/2 camca teh garam

Cara-cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan A ke dalam suatu bekas. Kacau sampai adunan rata.
2. Masukkan pisang yang dipotong dan kacau sampai sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
4. Kukus selama 30 minit.
5. Sementara itu, siapkan adunan B. Campurkan semua bahan dan kacau sampai rata.
6. Tuang adunan B ke atas adunan A yang telah masak.
7. Kukus lagi selama 30 minit.
8. Tunggu kuih sejuk barulah boleh dipotong.

Ulun guna pisang berangan saja. Hasilnya bagus juga. Sedap jugak....hehe. Loyang tu ulun lapik dengan plastik supaya kuih mudah dipotong.

Bila masak kuih camni, teringat zaman bahari. Halam wadai tu maulah sandiri. Damini urang banyak manukar....

Sampai di sini dulu ye. Sampai jumpa lagi....

1 comment:

  1. Wah ini wadai paling ulun katuju.. Suku banjar dimalaysia masih melestarikan budaya banjar ya..good

    ReplyDelete