Alhamdulillah...sempat berentry lagi. Terima kasih sebab menjadi pengunjung setia blog ulun ini. Masa cuti sekolah ni ada le masa nak update blog kesayanganku ni. Bukan apa, takut kalau biar lama2, jadi berkulat...hehe :-D
Kali ni saja nak tunjuk kat u all kampung halaman ulun. *Rindunya....bila la nak balik nih...*
Aaa...tengok gambar kat atas ni. Ni map Kuala Kurau dari pandangan mata burung (walaupun bukan burung yang tengok...hehe). Google Earth pun takde map camni tau...hehe. Mana ulun dapat?? Itu rahsia...hek hek...
Di dalam map ni boleh nampak jalan dan jambatan Kuala Gula. Menghala ke bawah sikit ialah pekan Kuala Kurau. Tempat di mana masa ulun kecik2 dulu naik biskar tulakan ke situ (naik basikal pegi situ)...hehe... kekanan sikit ada kampung Parit Abas (cair pulak tulisannya!!), tempat kulaan banjar badiaman...(Banjar residence...chewah...). Yang dot merah tu ialah kampung halamanku yang tercinta....
Okeh...cukup takat tu dulu. Tengok lama2 sangat, kang menangis pulak....huhu.... Kali ni ulun nak share ngan u all satu masakan yang special. Special sebab ini la masakan kegemaran anak lelaki ulun. Masak ni hari2 pun takpe. Apalagi kalau bukan sambal ikan bilis...
Laaa...sambal ni pun nak masuk dalam blog??? Hehe...suka hati ulun ler...ini kan blog ulun... mana tau kot2 ada orang tak reti nak masak sambal nih.... boleh amik resepi drpd blog ulun nih...hehe....
Terliur ke? Ada yg teringin? ;-) |
Bahan-bahan:
Ikan bilis (lebih kurang setengah mangkuk)
5 atau 6 biji bawang merah - ditumbuk
6 sudu besar cili kisar @ cili boh
Segenggam ikan bilis - ditumbuk
Sedikit air asam jawa
Gula dan garam secukupnya
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah yang ditumbuk sampai garing sedikit.
2. Masukkan cili kisar atau cili boh. Tumis sampai naik minyak.
3. Masukkan ikan bilis yang ditumbuk. Masak lagi untuk seketika.
4. Masukkan asam jawa, gula dan sedikit garam. Jangan letak garam banyak sangat sebab ikan bilis tu dah masin.
5. Masukkan ikan bilis. Kacau selalu untuk mengelakkan sambal hangit. Tunggu sampai ikan bilis masak.
6. Boleh angkat dan hidangkan.
Boleh juga goreng ikan bilis terlebih dahulu. Minyak gorengan tu boleh guna untuk buat sambal ni. Kalau buat macam ni, ikan bilis tu rangup sikit. Hati-hati, kalau salah pilih jenis ikan bilis, ia akan jadi liat. Takut sambal jadi tak best....hehe.
Sampai di sini dulu ye. Salam ceria....
No comments:
Post a Comment