Saturday 16 November 2013

Rendang Pedas Pucuk Ubi

Salam untuk semua...

Kali ni memaksa diri untuk update blog...haha. Tak mau layan penyakit M tuh... Walau pun maid dah balik negeri, masih berazam kuat untuk memasak dan amik gambar dan muncul la entry baru...hehe. Ada pulak berita yang menjijikkan pasal restoran yg didakwa menggunakan n**** manusia sebagai pelaris. Astaghfirullah...teruknya. Takde pengesahan tentang benda ni, tapi bila dah dengar berita macam ni, alangkah baiknya kalau kita berpeluang untuk masak sendiri. Kita tahu la apa kandungan dalam masakan tu sebab kita sendiri yang masak. Kalau makan kat luar, nasib tak baik, tertelan juga la pelaris yg entah apa-apa tu...Na'uzubillah...semoga Allah menjauhkan kita daripada makanan yg rupanya seperti ini. Jangan lupa baca bismillah dan berdoa semoga makanan yg  akan menjadi darah daging kita tu halal dan bersih.

Bila cakap pasal masak sendiri, ni ada satu cerita tentang lauk untuk orang yg malas masak banyak-banyak....hehe. Dalam masakan ni dah ada sayur dan ikan....sedap makan ngan nasi panas-panas. Resepi ni amik daripada majalah Rasa. Segala bahan-bahan saya modified sikit. Tapi kalau ada yg nak mencuba, ikut la selera masing-masing ye.
  




Rendang Pedas Pucuk Ubi (majalah Rasa)

Bahan-bahan:
500g pucuk ubi
500g santan
100g ikan bilis
2 batang serai - dititik
100g kelapa parut goreng - tumbuk kasar
Garam secukupnya

Bahan kisar:
5 biji cili padi
Sedikit kunyit hidup
1/2 camca teh serbuk lada hitam

 Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan, ikan bilis dan serai.
2. Didihkan campuran tadi, kemudian masukkan pucuk ubi. Kacau rata dan biarkan kering.
3. Masukkan kelapa tumbuk dan perasakan dengan garam.
4. Biarkan masak hingga kering dengan api perlahan.
5. Angkat dan hidangkan.

Sampai di sini dulu ye. Dah ngantuk... Salam ceria untuk semua.....






Wednesday 6 November 2013

Tahun Baru Hijrah 1435

Salam untuk semua....

Selamat menyambut tahun baru hijrah saya ucapkan untuk semua pengunjung blog nih...Apa azam baru untuk tahun baru nih? Nak lebih rajin bekerja, nak buat banyak kerja amal, nak jadi orang yang lebih baik daripada tahun sebelumnya? Mesti ramai yang dah berazam nak buat macam-macam... Saya pulak berazam untuk selalu mengupdate blog nih... Dah lama mengeram...hehe... Biasa la...mood tidak kesampaian...penyakit M tu pun boleh tahan besar jugak...hehe.

Selalu bila ada entri baru, mesti ada resepi. Tapi kali ni, kita nak bercucuk tanam pulak. Nak cerita pasal ulam kegemaran ulun, daun selom. Orang banjar panggil daun silom.

Daun selom mengandungi protein, kalsium, vitamin A, B dan C....wah...bagus kan...tak sia-sia ulun jadi penggemar ulam nih... Boleh dibuat ulam, cicah sambal belacan, sambal kelapa, cencaluk atau budu. Boleh juga dibuat kerabu atau urap, sayur untuk laksa, nasi ulam atau nasi kerabu.

Kalau kat kampung, daun selom ni tumbuh melata di tepi telaga atau tanah lembab dekat dengan sawah. Itu kalau kat kampung la... Kalau sudah menjadi orang-orang urban...(hehe)...boleh tanam daun nih kat dalam pasu. Daun selom ni senang sangat tumbuh kalau ditanam di dalam pasu yang bertanah lembab. Paling mudah, gunakan periuk tanah. Periuk tanah ni takde lubang, jadi air terkumpul kat dalam periuk setiap kali disiram. Jadi, tanahnya sentiasa lembab.

Pastikan air tidak terlalu banyak bertakung. Nanti daun selom akan menjadi keras. Nyamuk pun suka sangat beranak-pinak kat situ.Yang penting, tanahnya mesti lembab. Kalau dah tanam daun selom kat rumah tu, boleh la buat macam-macam. Kata orang, ulam-ulaman ni petua untuk awet muda...hehe.

Sampai jumpa lagi. Selamat bercucuk tanam...:-)