Tuesday 27 March 2012

Kerabu Kangkung

****Tanggal 27 Mac 2012 - Equinoks


Salam untuk semua.

Gambar gelap gulita kat atas ni sebenornya nak menunjukkan pantulan sinaran matahari yg masih garang walaupun dah masuk pukul 6 petang. Inilah dia fenomena equinoks, bila matahari betul-betul duduk kat garisan Khatulistiwa. Terang benderang rumah dibuatnya. Ingatkan lupa tutup lampu...hehe. Equinoks ni juga dikenali sebagai fenomena 'hari tanpa bayang-bayang'. Subhanallah...hanya Allah yg tahu hikmah di sebalik setiap kejadian.

Hari yg bertuah ini merupakan hari lahir saya. Tapi jangan la tanya ada celebrate ke tidak...huhu...hari keje, tak adalah jawabnya. Kena la tunggu hujung minggu.

Tapi takpe, ada juga resepi baru untuk hari ni. Resepi ni saya dapat daripada tukang masak yg bagi resepi  sambal hijau baiduri tu. First time buat....failed....kali kedua ni ok la. Boleh la nak sharing dengan u all. Tapi resepinya saya agak-agak saja...hehe. Sebab tukang masak tu tak bagi sukatan yg tepat...huhu. Apalagi...trial and error la....


Kerabu Kangkung

Bahan-bahan:
Seikat kangkung
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
Sebatang serai*
(kisar bahan-bahan bertanda *)
Sedikit ikan bilis (tumbuk halus)
1/2 cawan kacang tanah (goreng separuh masak, tumbuk halus)
Sebiji telur
Sedikit tepung jagung

Cara membuatnya:
1. Bersihkan dan potong daun kangkung. Masukkan dalam satu bekas.
2. Masukkan bahan-bahan yg telah dikisar. Gaul rata.
3. Kemudian masukkan kacang tanah dan ikan bilis. Gaul lagi.
4. Pecahkan telur. Gaul sebati.
5. Taburkan tepung jagung.
6. Sendukkan kangkung yg diperap tadi ke dalam minyak panas (seperti menggoreng ikan).
7. Bila dah garing, angkat dan hidangkan.

Nampak renyah utk menyediakannya, tapi berbaloi.

Terima kasih utk yg sudi singgah.Sampai ketemu lagi. Salam ceria....


Sunday 25 March 2012

Apam Gula Hangus
*** Tanggal 25 Mac 2012 (setelah lama tidak berblog)

Salam untuk semua.

Sebenarnya rindu sangat nak berblogging nih. Tapi apakan daya, agak sibuk dan bila masak pulak, nak masuk dalam entry nanti jadi siaran ulangan pulak. Alhamdulillah, hari ni ada kesempatan nak buat entry baru. Baru je balik dari program usrah, antara topik perbincangan hari ni ialah tanda halal yg diluluskan oleh Jakim. Inilah logo standard halal yg diperakui Jakim:


Emm...kalau nak beli makanan di pasaraya atau nak makan di kedai atau gerai makanan, perhatikanlah logo ni. Semoga kita dan ahli keluarga kita terhindar daripada memakan makanan yg diragui kehalalannya...

Alhamdulillah, hari ni sempat menyediakan apam gula hangus untuk santapan kawan-kawan usrah. Kawan-kawan cakap apam ni sedap. Apalagi...'kembang' la tukang masak ni...hehe. Jgn cemburu ok...jika anda ingin juga dicemburui, di sini saya turunkan resepinya. Kalau tak silap, resepi ni saya amik daripada blog Kak Hanieliza. Kurang ingatan la....dah lama sangat....hehe.

Apam Gula Hangus
Bahan-bahan:
1  cawan gula pasir
1 cawan air
2 biji telur
2 camca besar marjerin
2 sudu makan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1 camca teh soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara membuatnya:
1. Sediakan dulu gula hangusnya. Panaskan gula di atas api perlahan, kacau sampai gula cair dan berwarna sedikit perang. Tutup api dan masukkan satu cawan air. Buka semula api dan masak dan kacau supaya gula larut dalam air. Ketepikan dan pastikan sejuk sebelum digunakan.
2. Putar telur, marjerin, susu pekat dan minyak masak dalam anggaran 3 minit.
3. Kemudian masukkan gula hangus dan soda bikarbonat. Putar lagi sebentar.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Perlahankan kelajuan mixer dan pastikan tepung diadun sebati dengan bahan yang lain.
5. Masukkan campuran yg diadun tadi ke dalam loyang yg telah disapu minyak atau marjerin.
6. Kukus selama 45 minit di atas api sederhana. Sebelum masukkan loyang tu, pastikan air kukusan panas ye.
7. Lepas masak, biarkan sejuk pada suhu bilik. Pastu bolehlah dipotong dan dihidangkan. Sesuai sangat utk makan petang...

Tea time...jemput makan semua...




Jemput datang lagi ye. Salam sayang utk semua...





Monday 12 March 2012

Sambal Jawa
****   Resepi dari seberang


Salam untuk semua...bertemu lagi. Baru berkesempatan nak buat entry baru. Bila dah mula cuti sekolah ni ada je urang aroh (kenduri). Semalam baru balik dari kampung dan sempat juga attend kenduri kat Kedah dan kat kampung hubby. Walaupun masa agak singkat, sempat juga meluangkan masa dengan ahli keluarga di Kuala Kurau. Ada buat sambutan harijadi secara kecil-kecilan untuk yg menyambut harijadi bulan Mac termasuklah saya....huhu...dah tambah umur setahun lagi...cepatnya masa berlalu...

Kita tinggalkan dulu intro yg panjang itu. Maklum la...lama tak buat entry....macam gitu le...hehe. Bila dah petang macam ni, terpikir-pikir apa nak masak utk hari ni. Pastu terus teringat kat sambal sedap yg maid dari Jawa pernah masak dulu - Sambal Jawa. Check barang2 semua cukup...cantek sgt la tu. Pastu memerah kepala otak utk ingat balik camne nk masak sebab maid tu dah balik hampir 3 tahun lepas. Masa dia ada pun saya tak pernah buat sambal ni. Cuba punya cuba, bila dah jadi tu, nampak macam ok. Lebih kurang macam yg maid buat dulu. Ini fotonya...


Sambal ni sedap kalau dimakan dengan ikan goreng atau ayam goreng. Kalau disimpan dalam suhu bilik boleh bertahan selama 2 atau 3 hari. Maid Jawa tu yg cakap macam tu...hehe. Seelok-eloknya kalau tak abis makan, simpan dalam fridge je. Bila nak makan, panaskan balik.

Kalau ada yg berminat nak mencuba, ini resepinya:

Bahan-bahan:
3 biji cili merah - dipotong besar-besar
6 - 8 biji cili padi (ikut selera masing-masing, nak lebih pedas, letak banyak)
1 inci terasi (belacan)
1 biji bawang besar (potong memanjang kepada 4 atau 8 bahagian)
Sebiji tomato - potong 4
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Apabila telah panas, masukkan cili merah, cili padi, bawang dan belacan. Kacau perlahan-lahan.
2. Setelah bahan di dalam kuali sudah separuh masak, masukkan tomato. Masak lagi sampai bahagian luar bawang nampak garing sedikit dan cili telah masak. Pastikan tomato tidak hancur.
3. Angkat bahan-bahan di atas dan tumbuk ikut kesukaan sendiri. Boleh tumbuk halus atau kasar sedikit. Letakkan garam dan gula secukupnya sebelum bahan-bahan di atas ditumbuk.
 4. Selepas itu masukkan bahan-bahan yg ditumbuk ke dalam kuali tadi sekali lagi. Gunakan baki minyak yang tinggal. Masak bahan-bahan tersebut sekejap sahaja. Ok...dah siap.





Yang ni pulak dessert utk dinner nanti, bubur cha cha dan keledek. Dah lama tak buat. Ya ampun...yg ini pun nak resepi gak ke? U all cari je dalam internet...berlambak-lambak...hehe.

Sehingga bertemu lagi ye. Sudi-sudikanlah utk jenguk blog saya ni. Salam kasih utk semua...