Monday 20 February 2012

Ikan Masak Taucu (My Style)
Tanggal 21 Februari 2012

Minggu lepas, sepupu saya, Abg Ajak, telah dipanggil oleh Ilahi selepas terlibat dengan dengan kemalangan berhampiran kediamannya di Bukit Jalil. Takziah diucapkan untuk keluarga Abg Ajak, semoga terus tabah meneruskan kehidupan tanpa seseorang yang amat disayangi. Abg Ajak yang saya kenal amat baik pertuturan dan tingkah lakunya. Saya doakan semoga ruhnya ditempatkan di kalangan hamba-hambaNya yang soleh...Amien.

Pemergian mengejut Abg Ajak menginsafkan diri saya betapa benarnya perkataan "kun fa yakun" itu...tidak cepat dan tidak lambat walau sesaat pun. Adakah saya dan kita semua sudah bersedia? Semoga kita semua turut menginsafi hakikat ini dan memperbaiki diri setiap saat dan setiap ketika kerana satu hari nanti kita semua pasti akan dipanggil....

Semalam saya begitu bersemangat nak buat new entry.  Tiba-tiba kena migrain pulak. Terus off notebook dan mata pun 'off' sekali....hehe. Pagi ni Alhamdulillah....ok sikit. Saja nak share ngan u all resepi seterusnya. Chewah...macam banyak benar resepi chef ni...hehe. Dah tu...alang-alang dah suka memasak....kita bubuh je la apa yang boleh...hehe.


Selalu juga saya masak ikan taucu ni. Resepi ni saya tengok-tengok daripada resepi online, pastu buat style sendiri. Kalau ada yang berminat nak mencuba, ini resepinya:

Bahan-bahan:
Seekor ikan pisang (boleh juga guna ikan kembung, pelaling, dll)
Satu labu bawang besar (potong bulat atau separuh bulat)
3 biji bawang merah (dimayang)
3 biji bawang putih (dimayang)
Satu inci halia (hiris memanjang)
Beberapa biji cili padi (buang tangkai)
Beberapa biji cili merah dan hijau (buang biji dan potong besar-besar)
Satu sudu kecil biji sawi
Satu sudu makan taucu
Sedikit cuka, garam dan gula

Cara-caranya:
1. Bersihkan ikan dan cuci dengan air limau nipis. Potong kecil-kecil, letakkan garam dan kunyit. Goreng di dalam minyak panas, pastikan tidak terlalu garing. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris. Kemudian masukkan biji sawi.
3. Setelah bawang agak garing, masukkan taucu dan sedikit air. Tunggu sehingga mendidih, lepas tu tambah air (agak-agak cukup untuk tenggelamkan ikan).
4. Masukkan ikan. Lepas tu masukkan bawang besar, cili padi, cili merah dan cili hijau. 
5. Akhir sekali masukkan sedikit cuka, gula dan garam. Kacau sekejap dan... dah siap.

Aritu ada best fren saya ni dok promote kedai pastri dia...Purple Pastry....nanti kita tengok ataupun 'terjah' kedai dia tu. Kalau sempat mungkin saya letak dalam next entry ok...

Terima kasih sebab sudi singgah....sampai jumpa lagi...





Tuesday 14 February 2012

Rendang Udang







Salam untuk semua...

Masa tengah buat entri masih lagi terbatuk-batuk, hasil daripada jalan-jalan ke tempat sejuk minggu lepas. Gatal betul tekak ni...huhu...

Rendang udang ni saya buat masa hujung minggu, lambat update sebab kada sawat...hehe. Lebih sibuk daripada Pak Menteri...hehe.

Resepi rendang ni saya amik daripada blog Babybatriesyia, saya suka sangat dan ini bukan pertama kali saya buat rendang ni. Kalau ada yang nak mencuba, ini resepinya...

Bahan-bahan:
1/2 kilo udang besar
5 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat (campur 1 cawan air)
4 camca besar kerisik
2 camca besar cili kering
1 batang serai - diketuk
Asam keping kecil (optional)

Bahan giling:
4 ulas bawang merah
3 inci halia muda
2 inci lengkuas
2 batang serai
2 camca kecil serbuk kunyit
5-6 biji cili padi
2 helai daun kunyit

Cara menyediakan:
1. Bersihkan udang, dan cuci dengan air limau nipis atau limau kasturi. Kalau ikut cara saya, saya buang kepala, ekor dan garisan hitam di belakang udang. Ikut suka la ye, kalau nak masak ngan kepala pun ok, tapi sebaik-baiknya potong sedikit bahagian depan udang tu dan garisan hitam dibelakangnya. Ketepikan dulu udang yang dibersihkan.
2. Goreng bahan giling sampai naik bau. Tambahkan serbuk cili dan tumis sampai sebati.
3. Masukkan santan, serai yang diketuk serta kerisik. Biar menggelegak sebentar, baru masukkan udang.
4. Kemudian masukkan daun limau purut yang dihiris dan jika suka boleh letakkan asam keping yang kecil. 
5. Biarkan hingga pekat dan kuahnya mengeluarkan minyak. Sedia untuk dihidangkan. Boleh dimakan dengan nasi atau pulut.

Sedap rendang ni. Memang lama sikit nak masak, tapi berbaloi. Selamat mencuba ye...


Friday 10 February 2012

"
Guangzhou-Shenzhen 2012

Guangzhou (Canton) & Shenzhen, Februari 2012





Salam untuk semua. Sudah lama kada bajumpaan leh...

Sekarang ni saya sedang menyesuaikan diri dengan cuaca negara kita yang agak panas. Dah beberapa hari terbuai dengan cuaca yg sejuk di Guangzhou, China. Sejuknya lebih terasa bila hari hujan. Rasa macam kaku je otot-otot muka menahan kesejukan.

Tima kasih utk boss my hubby yg baik hati sponsor lawatan kami ke Guangzhou dan Shenzhen. Masa hari pertama tu, penerbangan dengan MAS amik masa kira-kira 4 jam utk sampai di Guangzhou. Turun je kat Baiyun Airport tu, dah terasa kesejukan bandar Guangzhou ni. Dari airport tu kami terus dibawa ke kedai makan Muslim, Restoran Abdullah untuk makan tengahari. Di tempat yg sama kami semua menunaikan solat jamak dan qasar.


Beijing Street waktu malam

Lepas makan dan solat, kami dibawa ke Beijing Street, tempat membeli-belah yang terkenal di Guangzhou. Ramai sangat orang shopping kat sini. Macam-macam boleh dapat kat sini. Ada handbag, baju-baju, cenderamata dan macam-macam lagi. Di celah-celah kesibukan jalan ni, jangan lepaskan peluang melihat jalan-jalan lama dinasti China terdahulu yang diletakkan di ruang legar, bertutup dengan lapisan kaca.  Rasanya tarikan yg paling besar ialah barang-barang imitation pelbagai jenama mewah yg mempunyai kualiti tinggi, tetapi boleh didapati dengan harga berpatutan. Lepas makan malam, kami terus dibawa untuk check in di Hotel Euro Asia.

Hari kedua pula kami dibawa ke Sun Yat Sen Memorial Hall, Yue Xiu Park dan Five Ram Statue yg menjadi simbol bandar Guangzhou. Lepas tu kami dibawa ke pusat barang buatan kulit. Berlakulah 'fenomena rambang mata' bila sampai kat tempat macam ni. My hubby beli set manicure yg cantik-cantik utk bagi kat klien. Saya pula...hehe....rahsia...

Sun Yat Sen Memorial Hall
Five Ram Statue

Pastu kami dibawa ke Shang Xia Yu Street, tempat shopping yg juga terkenal di Guangzhou. Kalau nak dibandingkan, Beijing Street lebih menarik daripada tempat shopping ni. 

Shang Xia Yu Street
Petang tu kami dibawa ke masjid tertua di Guangzhou, Masjid Huai Sheng. Bangunan asal masjid ni dibina oleh Saad ibn Abi Waqqas kira-kira 1,300 tahun yg lalu. Menara masjid ni kalau menurut catatan awal pernah dijadikan rumah api.

Masjid Huai Sheng
Hari ketiga kami dibawa ke Shenzhen, antara bandar yg termaju di China. Perjalanan menggunakan bas melalui Gungzhou-Shenzhen Super Highway mengambil masa kira-kira 2 1/2 jam utk sampai. Sepanjang perjalanan boleh didapati kawasan-kawasan perindustrian dan melalui salah satu daripada kawasan pelabuhan antara Guangzhou dan Shenzhen.

Checkpoint sebelum masuk ke Shenzhen
Bila sampai di Shenzhen, kami dibawa ke Mineral Museum. Tourist guide bagitau ini tempat yang wajib dilawati pelancong yg menggunakan khidmat agensi pelancongan. Takde apa sangat, cuma promosi untuk barangan-barangan jed dan moonstone yang mampu menyerap radiasi barangan elektrik di rumah. Tempat lain yang wajib dilawati ialah Splendid of China dan China Folk Culture Village.Di dalam tempat ni kita boleh tengok binaan rumah-rumah pelbagai suku di China dan replika bangunan-bangunan terkenal di China dan replika The Great Wall.

Splendid of China - Oriental Costumes Show. Tak boleh amik gambar kat sini. Tapi dah tak faham bahasa, terlepas juga le. Pastu baru keluar warning tak dibenarkan amik gambar.

Lepas tu, shopping lagi....(orang lain yg shopping, saya tak beli apa-apa pun...huhu). Kali ni rombongan Encik T 'menyerang' Dongmen Street. Banyak shopping mall dan kedai-kedai kecil yang menjual pelbagai barangan. Memang rambang mata sekali lagi....haha. Pilihan pun lebih menarik...ada ahli rombongan yang membeli cenderahati utk klien dan ada juga yang beli handbag...(handbag lagi??).

Lepas shopping dan makan malam, kami dibawa utk check in di Hotel Century Plaza. Hotel ni terletak tidak jauh daripada pusat membeli belah yang besar yang menjual barang-barang berjenama seperti Hermes, Louis Vuitton, Tiffany & Co, Cartier dan jenama-jenama lain. Barang-barang di sini semuanya original, tapi menurut kata tourist guide, harga barangan sama macam harga di Malaysia. Boleh kata semua ahli rombongan turun utk shopping (shopping lagi??) lepas check in. Saya tak turun, dah penat. Kebetulan anak pula kurang sihat. Tabik kat orang yang sanggup 'berembun' di tengah-tengah kota Shenzhen yang amat sejuk itu....
Hari keempat tu pula kami kembali ke Guangzhou. Kali ni kami di bawa ke Canton Herbal Medical Centre. Ni pun tempat yg wajib dilawati. Lepas tu sambung dengan ziarah ke maqam sahabah Nabi yang terbilang, Saad Ibn Abi Waqqas dan menunaikan solat jamak dan qasar di situ. Ada pendapat yang menyatakan maqam Saad Ibn Abi Waqqas berada di Madinah, tapi terdapat catatan sejarah yg menyatakan Saad tidak pulang ke Madinah, memanjangkan masa hijrahnya ke China, kemudian meninggal dan dimaqamkan di Guangzhou. Wallahua'lam...

Pintu masuk ke maqam Saad Ibn Abi Waqqas







Masjid Saad Ibn Abi Waqqas

Lepas tu kami dibawa ke Haizhu Fabric Market utk shopping kain-kain pula...(shopping lagi dan lagi???). Tempat ni memang terkenal sebagai pusat borong dan jualan fabrik terbesar di China Selatan. Di sini boleh didapati sutera China yg boleh didapati dengan harga yg lebih murah. Pelbagai jenis kain dengan kualiti berbeza-beza boleh didapati di sini. Rambang mata tak habis-habis...hehe.

Alhamdulillah, hari kelima kami selamat sampai ke Malaysia dengan muatan yg berlebihan...hehe. Subhanallah...so much to learn, so much to see. Memang Ghuangzhou dan Shenzhen ni layak digelar "heavens for shoppers", tetapi banyak perkara lain yg menarik perhatian saya selain daripada aktiviti shopping yg non-stop itu....hehe.

Beberapa perkara yg mungkin saya boleh kongsikan utk sesiapa yg nak datang ke sini...berdasarkan pengalaman beberapa hari di sini...Jangan terkejut tengok tandas kat Guangzhou dan Shenzhen ni. Ada yang bersih dan tak kurang pula yg kotor dan berbau. Takde paip air dlm bilik tandas dan tiada bidet, dan yg paling teruk, dah la takde air, tisu tandas pun takde. Jadi, sebagai persediaan, bawa la botol mineral water yang kosong setiap kali nak pegi bilik air.

Seperkara lagi, berhati-hati apabila berurusan dengan peniaga di kaki jalan. Jangan sentuh, pegang atau tawar-menawar kalau tiada niat untuk membeli terutamanya barang-barang yg dibuat daripada kulit harimau. Kalau berlaku benda-benda kat atas ni, peniaga macam ni selalunya akan mengugut dengan senjata utk pastikan kita membeli barang-barang tadi (tidak berlaku kepada anggota rombongan, hanya pengalaman tourist guide).

Seboleh-bolehnya, usahakan utk belajar bahasa orang-orang sini. Hokkien dan Kantonis boleh digunakan. Kebanyakan orang di sini tidak pandai berbahasa Inggeris, hatta perkataan 'toilet' pun mereka tak tahu. Antara pengalaman yg agak melucukan, menyuruh anak buat aksi buang air utk tanya arah toilet dan meletakkan tangan di tepi telinga sebagai bahasa isyarat utk lembu, untuk pastikan asal-usul barangan kulit. Dan ada pula yg buat bunyi 'moo' utk pastikan barangan yg nak dibeli dibuat drpd kulit lembu...haha.


Tima kasih sebab sudi melayan entri yg agak panjang ini. Semoga berguna utk mereka yg berhajat bercuti atau makan angin di Guangzhou dan Shenzhen.

Saya berenti di sini dulu. Sampai ketemu lagi  ye...